
Gazonul constituie un element de bază în amenajările parcurilor, grădinilor și a spațiilor verzi. Gazonul din parcuri și grădini este denumit peluză. Aceasta constituie una din principalele frumuseți ale amenajărilor exterioare pe care se profilează arborii, arbuștii și florile, iar limita ei bine detașată pune în valoare conturul grădinii.
Gazonul reprezintă o parte integrată a peisajului urban, oferă beneficii funcționale, terapeutice, estetice și de agrement. Acesta este un termen general care se referă la iarba utilizată în peluze, parcuri și baze sportive. Fiecare specie folosită are propietați diferite, potrivite pentru anumite climate, trafic intens sau pentru o anumită nuanța de verde.
Când speciile și soiurile de graminee perene sunt ameliorate, iar peluza este de cea mai bună calitate, atunci putem spune că avem GAZON.
Gazonul, dacă ar fi să-i găsim o definiție, este un strat vegetal compact și uniform, compus din diverse plante adaptate locului și scopului. Chiar și o miriște, prin tundere repetată, în scurt timp devine gazon.
Este bine de știut de la bun început că atât plantarea cât și întreținerea gazonului presupun destul de multă muncă. Un gazon neîntreținut în mod continuu se transformă rapid într-un maidan cu bălării. Este esențial să existe o sursă de apă, pentru a putea uda gazonul în perioadele mai secetoase (si la plantare). Cu toate acestea, cred că și mai important este să găsim cel mai bun mix de semințe pentru gazon, adaptate climei noastre, astfel încât să-i asigurăm viabilitatea în condiții optime, fără mari costuri și cu eficiență ridicată (fără să fie nevoie să udăm zilnic).
În mod ideal, tunderea gazonului se face prin parcurgerea acestuia, de la margine spre centru, în spirală. Acest traseu nu presupune întoarceri și schimbări de direcție ale mașinii de tuns și este cel mai productiv. Cu cât trebuie ocolite mai multe obstacole, cu atat trebuie făcute mai multe întoarceri pe loc.