Mulți se tem de problemele pe care le pot aduce, alții promovează intens ideea.

Un lucru este cert: moda acoperișurilor înverzite se răspândește rapid, chiar dacă amenajarea lor reprezintă de fiecare dată o adevarată provocare.

Avantajele unui acoperiș verde sunt multiple:

  • În primul rând, o astfel de grădină “suspendată” reduce costurile cu încălzirea sau răcirea locuinței, o izolează fonic și protejează hidroizolația clădirii mai bine decât un strat clasic de pietriș, prelungindu-i durata de viață, chiar și de trei ori mai mult.
  • Reține apa de ploaie, reintroducând-o în circuitul ei natural.
  • Adună praful, absoarbe poluanții și îmbunătățește calitatea aerului.
  • Oferă un spațiu suplimentar dezvoltării plantelor amenințate de extinderea rapidă a “junglei” de beton și creează noi spații de relaxare și de socializare.
  • Prin valorificarea acoperișului crește automat și valoarea întregii clădiri, însă nu poți obține toate aceste beneficii fără să investești într-o amenajare care să respecte toate rigorile tehnice.

Baza unui acoperiș verde este compusă obligatoriu din urmatoarele straturi: peste hidroizolație, o membrană antirădăcini (nu permite rădăcinilor să provoace daune), un strat de drenaj, unul de filtrare și substratul de creștere care înlocuiește pământul obișnuit.

Pe langă aceste aspecte principale, mai există multe alte detalii tehnice care trebuie respectate pentru a împiedica deteriorarea clădirii și producerea accidentelor.

De aceea este obligatoriu ca la proiectarea și amenajarea unei grădini pe acoperiș să lucreze o echipă formată dintr-un inginer structurist și un arhitect peisagist.

Este important de subliniat faptul că, din punct de vedre peisagistic, rolul acestui tip de acoperiș este unul decorativ, fiind alese plante cu necesități minime de îngrijire deoarece acest sistem nu este conceput pentru trafic intens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *