Lavanda sau levănțica este o floare atât de romantică încât mai devreme sau mai târziu, toată lumea o vrea plantată în grădină.

Când vorbim despre lavandă majoritatea oamenilor se gândesc la climatul mediteranean și la parfumul caracteristic lavandei dar puțini știu că se poate crește cu ușurință și în grădinile noastre și are o folosință multiplă.

Lavanda a fost adusă în Europa de către romani.

În antichitate, floarea acesteia era utilizată în mare parte pentru menținerea frumuseții: se utiliza în creme de corp și săpun, de multe ori florile parfumate uscate erau împrăștiate pe podeaua camerei pentru a împrospăta aerul.

Lavanda este o plantă perenă, nu foarte pretențioasă, crește în diferite tipuri de sol dar adoră locurile uscate cu un sol bine drenat și mult soare.

Conținutul în ulei volatil din floare este influențat de orele de soare la care este expusă.

Plantarea este simplă, săpăm o groapă ceva mai mare decat baza ghiveciului în care a fost crescută, scoatem planta din ghiveci și o introducem în groapa de plantare.

Udăm bine planta, tasăm solul din jurul plantei și administrăm îngrășământ solid specific, dupa care udăm din nou.

Întreținerea constă în toaletarea plantei, pentru a-i da o formă circulară, frumoasă, cu proporții echilibrate și pentru a-i stimula creșterea și înflorirea.

Tunderea mai simplă se face după înflorirea și recoltarea înflorescentelor sau dacă nu tăiați înflorescentele, după uscarea lor se vor tăia tijele florale.

Administrarea de îngrășământ se poate face de două ori pe an, primavara devreme și la sfârșitul verii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *